Skip to main content

Bir Güz Navigasyonu Hikayesi

Gülnur’a Nokia E 72 aldık bayramda. Nokia’anın menülerini her zaman kullanışlı bulmuşumdur ama ekranı ufak biraz. Neyse Akşam telefonu kurcuklarken navigasyon (ya da map tam adını hatırlamıyorum) özelliğini keşfettik. Map menüsünü açtık ve hop! O anki konumumuz ekranda belirdi. Kayın validemin evi de böylece telefonda ilk işaretlenen yer olmuş oldu.

Menüden dilediğiniz bir adresi ya da gitmek istediğiniz yeri yazarak aratıyorsunuz yani bir nevi Google Map araması. Adresi bulduktan sonra oraya nasıl gideceğinizi seçiyorsunuz. Yürüyerek mi yoksa araçla mı? Çünkü ona göre size yol tarifi veriyor. Nasıl? Süper değil mi? Eminin çoğu kişi bunları zaten biliyor ve kullanıyor ama ben ilk kez kullandığım için bayıldım. 

Üstün Özelliklerim
10 defa gittiğim bir yere 11. kez giderken yolu şaşırmak gibi Allah vergisi bir yeteneğe sahibim. Sanırım küçükken kafamın üzerine düşmüşüm ve beynin yön bulma kısmı hasar görmüş. işte bu yüzden Navigasyon cihazları çıktığında (özellikle TomTom’un lansmanında) gözyaşları içinde dizlerimin üzerine çöküp tanrının varlığına iman etmiştim.

Navigasyon cihazı özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayanlar için mucize gibi bir alet. Gideceğiniz yere sizi en kısa yoldan kolayca götürüyor. WIT’den Derya Ergüç HP’nin İspanya’daki bir etkinliğine gittiğinde anlatmıştı. Oradaki tüm taksiciler araçlarında navigasyon cihazı kullanıyormuş. Bu sayede illa yol bilmenize de gerk yok. Adresi giriyorsunuz, o size yol tarifi yapıyor.

Alsam mı diye ciddi birşekilde düşünüyordum navigasyon cihazını ama şimdi ayrı para ödemeye gerek kalmamış görünüyor çünkü navigasyon cep telefonuna girdi. Bayramda biz de bizzat denedik bunu. Teyzeye akraba ziyaretine giderken adresi yazdık. Telefonda bize güzel güzel yol tarifi verdi. Üstelik sesli olarak... Eve çıktığımızda da bulunduğumuz konumu harita üzerinden işaretleyip Favoriler klasörüne kaydettik. 

Artık bir dahaki sefer, her nereden olursa olsun bu adrese gitmek için yapmamız gereken tek şey favoriler klasöründen kaydımızı seçmek ve telefonun yönlendirmesine uyarak aracı kullanmak.

Tabi o heyecanla ve gazla o akşam Mahmut eniştenin Blackberry’sine saldırdım. Bakalım onun navigasyonu nasıl diye. Sonuç mu? Tam bir hayal kırıklığı. Ne bulunduğum konumu bulabildi ne de haritada yer bulup güzergah çıkarabildi. Navigasyon ve harita konusunda diğer 3G cihazlar nasıl bilmiyorum ama Nokia oldukça kullanışlı ve verimli. Benden söylemesi…

Comments

Popular posts from this blog

KitKat Japonya’da Neden Bir Numara?

KitKat Japonya’da piyasaya sürüldüğünde Japonlar hemen birşey farketti; “Kitto Katsu”  Japonlar ya da genel olarak Uzakdoğu toplumları uğur, uğursuzluk, lanet konularında hassaslar. Örneğin “4” sayısı. Herhalde Asya kültüründeki en talihsiz sayı 4 . Okunuşu, “si” şeklindedir ve “ölüm” anlamına gelen “şı”ya benzer. Bunun yanında “8” (hachi) sayısı, zenginlik, servet anlamına gelen Çince sözcüğe benzerliğinden dolayı Asya kültürü’nde en sevilen sayıdır . Pekin Yaz Olimpiyatları’nın açılış tarihini hatırlayan var mı? Söyleyelim; 08.08.08 ’de saat tam 08.08.08 ’de. Bu işin avantajları da yok değil. Örneğin Nestle ’nin KitKat çikolatası’nın Japonya’da en çok tercih edilen çikolatalardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Bunun nedeni, çikolatanın isminden dolayı uğur getirdiğine inanılması. KitKat Japonya’da piyasaya sürüldüğünde insanlar hemen birşey farketti. Çikolata’nın ismi “Daima kazan!” anlamına gelen Japonca “Kitto Katsu” sözcüğüne benziyordu. Zamanla öğrenciler arasında,

Nasuh Mahruki Ne Demek?

Nasuh Mahruki’yi herkes az çok tanır; ünlü dağcımız, doğa sporları uzmanı ve AKUT’un kurucusu. Geçen gün İKÜ Önder Öztunalı salonunda bir seminer verdi Mahruki. Semineri İKÜ Etkili İletişim Kulübü oranize etti. Caner, Ecem ve Recep’i kutluyorum, bu kulüp harika iş çıkarıyor. Bunun faydasını ileride görecekler.  Mahruki yeni çıkan kitabını (Kendi Everestinize Tırmanın) da anlattı seminerde, hatta seminerin içeriği de büyük oranda  kitaptandı sanırım. Peki ne anlattı Mahruki? …Şeeey güzel bir soru, çünkü not alsam bile bazı yerlerde anlamakta zorlandım. Mahruki iyi bir dağcı olabilir ama iyi bir anlatıcı olmadığı kesin. Salondaki gençlerin gözlerinin kapanmasını engelleyen yegane şey Mahruki’nin ünü ve sunumunda yer alan dağda bayırda çekilmiş gerçek aktüel görüntülerden oluşan videolardı. Hitabet konusunda çalışması gerek. Şöyle bir etrafıma bakındığımda salonu dolduran gençlerden not tutan kimse göremedim. Herkes sadece izledi. Oysa arada not da alsalar ne güzel olurdu değil mi

Corona En Güzel Nasıl İçilir? - How to Drink Corona?

Corona, bizde pek yaygın tüketilmese de dünya çapında epey hayranı olan bir bira markası. Corona’nın bu kadar sevilen ve ünlü olmasının sebeplerinden biri de içim şekli. Corona is a beer brand that has many fans around the world, although it is not widely consumed in our country. One of the reasons why Corona is so popular and famous is the way I drink. Corona, sıkılıp şişenin ağzından içine tıkılan bir parça limonla içilen; yani böyle bir içme ritüeli olan bir bira. Elbette normal de içebilirsiniz ama Corona’yı Corona yapan onun böyle içiliyor olması.  Corona, a piece of lemon that is squeezed and clicked from the mouth of the bottle; that is, a beer with such a drinking ritual. Of course, you can also drink normally, but that's what makes Corona Corona so. Peki bu ritüel nereden geliyor? Bu, Latin kültürüne özel, biranın tadını güzelleştirdiğine inanılan bir ritüel olup, dünyaya böyle yayılmış olabilir mi? So where does this ritual come from? This is a ritual specia